Η μακροχρόνια φλεγμονή του παγκρέατος, διάφοροι γενετικοί λόγοι και ορισμένα φάρμακα είναι πιθανό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη στο σκύλο σας. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε σκύλους μέσης ηλικίας, ενώ οι μη στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη σε σχέση με τους αρσενικούς.
Μπορεί να συμβεί σε όλους τους σκύλους αλλά κάποιες ράτσες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτό. Όπως τα Μπιγκλ, Ντόπερμαν, Λαμπραντόρ, Σνάουζερ.
Πώς θα καταλάβετε εάν έχει διαβήτη ο σκύλος σας;
Τα συμπτώματα είναι:
- Υπερβολική δίψα
- Υπερβολική ούρηση
- Υπερβολική πείνα με παράλληλη απώλεια βάρους
- Λήθαργος (αδράνεια / περισσότερες ώρες ύπνου)
- Θολά/θαμπά μάτια
- Αραιό, ξηρό και θαμπό τρίχωμα
Με μια απλή εξέταση αίματος και ούρων μπορεί να διαγνωστεί.
Δυστυχώς ο διαβήτης δεν θεραπεύεται απλά μπορείτε να τον διαχειριστείτε για να έχει μια φυσιολογική ζωή ο σκύλος σας. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση από μέρους σας, να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας και στην διατροφή του σκύλου σας αφού διαγνωστεί με διαβήτη και να κάνετε συγκεκριμένα βήματα για να προσφέρετε στον σκύλο σας όσο πιο καλή ποιότητα ζωής γίνεται και φυσικά να ακολουθεί εκείνος μια συγκεκριμένη θεραπεία εφ’ όρου ζωής.
Τι πρέπει να κάνετε
- Θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα του διαβήτη δύο φορές την ημέρα με ενέσεις ινσουλίνης. Θα σας δείξει ο κτηνίατρός σας. Οι ενέσεις είναι τόσο μικρές που δεν τις αντιλαμβάνεται ένας σκύλος.
- Είναι γνωστό πως τα σκυλιά είναι ζώα που αγαπούν την ρουτίνα. Ε, σ’ αυτήν την περίπτωση, η ρουτίνα είναι σημαντική για την υγεία ενός διαβητικού σκύλου. Τα πάντα πρέπει να γίνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, όταν χορηγείτε στο σκύλο σας γεύματα και ενέσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Η καθημερινή άσκηση είναι εξίσου σημαντική.
- Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας. Ο διαβήτης και η διατροφή είναι στενά συνδεδεμένοι, οπότε ο έλεγχος της διατροφής του σκύλου σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διαχείριση του διαβήτη. Με την ιδανική διατροφή αποφεύγονται τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και απελευθερώνεται ενέργεια σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε στην διατροφή του διαβητικού σκύλου σας; Τι πρέπει να τρώει και ποιες τροφές να αποφεύγει;
Πρέπει να εμπλουτιστεί η καθημερινή διατροφή του με λαχανικά (φρέσκα ή μαγειρεμένα) όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, φασόλια, αγγούρι, καρότο κι άλλα. Και πρέπει να αποφεύγετε να του δίνετε τροφές που περιέχουν σακχαρόζη, φρουκτόζη και άλλους απλούς υδατάνθρακες που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε προσέξτε λίστες συστατικών που περιλαμβάνουν «ζάχαρη», «σιρόπι καλαμποκιού» ή «μέλι» στην ετικέτα εάν ο σκύλος σας έχει διαβήτη. Επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει περισσότερες συμβουλές ή μια συγκεκριμένη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθεί ο σκύλος σας από΄ δω και στο εξής.
Γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η διατροφή σε έναν σκύλο που έχει διαγνωστεί με διαβήτη;
Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που προκαλείται καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τα σάκχαρα των τροφίμων.
Μετά από κάθε γεύμα, οι τροφές διασπώνται σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου ενός σακχάρου που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη κανονικά διανέμεται στο σώμα από μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, προκειμένου να δώσει ενέργεια στα κύτταρα. Αλλά με τον διαβήτη, το σώμα είτε δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη είτε δεν την αφήνει να λειτουργήσει σωστά.
Όταν συμβεί αυτό, η γλυκόζη δεν φθάνει στα κύτταρα, αλλά συγκεντρώνεται στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (που ονομάζεται υπεργλυκαιμία), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν χορηγηθεί θεραπεία.
Μετά τα γεύματα, οι σκύλοι με διαβήτη που δεν λαμβάνουν αγωγή έχουν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματός τους. Αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια των συστημάτων ινσουλίνης τους, τα οποία συνήθως εξασφαλίζουν ότι το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται και πέφτει ελαφρά μεταξύ των γευμάτων.
Για περαιτέρω διευκρινήσεις και συμβουλές σε θέματα υγείας, παρακαλώ, να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας.